Tags

, , ,

20161120_175717[228].jpgTijdens onze workshop op de Warme Winterdagen gaan de deelnemers aan de slag met creatief denken. Een van de oefeningen is een mooie, gekke, leuke of ontroerende zin maken. Zij laten zich daarbij inspireren door het inspiratiedoosje dat zij ontvangen van De Schrijflantaarn en schrijfatelier De Koningsheerd. Dit doosje zit boordevol woorden en de zelfstandige naamwoorden hebben allemaal een relatie met de feestdagen.

Doe je ook mee?
Laat je inspireren door de 10 woorden hieronder en maak een zo origineel mogelijke zin. De zin mag van bizar tot ontroerend zijn; zolang het maar origineel is. De meest aansprekende zin wint de roman In Seizoenen van Judith Visser. Speciaal voor de winnaar van deze wedstrijd signeert Judith een exemplaar van In Seizoenen.

Hoe werkt het?
De basis is creatief denken (zie eventueel mijn blog over dit item). De deelnemers aan onze workshop nemen blindelings 10 woorden uit het inspiratiedoosje. Voor deze wedstrijd heb ik die voor jou geselecteerd (zie hieronder). Van deze 10 woorden dien je minimaal 7 woorden in jouw zin te verwerken. Je zin mag maximaal 24 woorden lang zijn.11

Tip: schrijf de woorden op papier en knip die uit.

Aanpak op basis van creatief denken
Waarnemen: neem de woorden in je op en voeg twee of meer woorden alvast samen.
Oordeel uitstellen: beperk je niet in je creativiteit door in deze fase al te denken dat iets niet logisch of wellicht raar is.
Associëren: waarmee associeer je een bepaald woord of de zin (nog in concept)? Een voorbeeld: oma associeer je met breien. Kun je die aanvullende informatie in de zin verwerken om het aansprekender te maken?
Verbeeldingskracht: sluit je ogen en maak een voorstelling van hetgeen je hebt geschreven. Kun je het als een filmfragment voor je zien en de zin aanscherpen (uitschrijven) op dat beeld?
Alternatieven bedenken: welke woorden kun je vervangen, vervoegen, achterwege laten of juist toevoegen voor die ene geweldige zin?

Meedoen
Je kunt je zin inzenden door een reactie op deze blog te plaatsen. Je mag maximaal drie zinnen inzenden.
Tot donderdag 15 december om 22.00 uur kun je een zin insturen. Vergeet daarbij niet je naam te vermelden.

De uitslag
Uit de inzendingen kiezen Johan en ik de meest originele zin.
De winnaar wordt op vrijdag 16 december op deze site bekendgemaakt. De gesigneerde roman heb je dan vóór de kerstdagen in huis!

Veel creativiteit en plezier toegewenst!