Tags

,

De winnaars van ‘Wie schrijft de mooiste (kerst)zin.’

Ja, je leest het goed: winnaars! Deze schrijfwedstrijd zou één winnaar kennen, maar door de vele mooie inzendingen zijn het er onontkoombaar drie geworden.

Het was een lastige opgave om uit de vele inzendingen de mooiste kerstzin te kiezen. Nu hoor je juryleden vaak roepen dat ze zich het hoofd breken over het aanwijzen van een winnaar, maar Johan en ik hebben dat ook zo ondervonden.
Bij het jureren van verhalen kun je als jurylid de toepassing van spanningsbogen, de uitdieping van personages, geloofwaardigheid en andere schrijfaspecten laten meewegen in de eindbeoordeling. Bij het beoordelen van een zin wordt dat een stuk lastiger, juist omdat je dan alleen kunt leunen op de schrijfstijl. En laat schrijfstijl nu vaak een kwestie van smaak zijn. De een houdt van beeldende zinnen, de andere van spannende en weer een ander van ontroerende zinnen. Deze zinnen kwamen allemaal voorbij, werkelijk pareltjes van zinnen. Maar Johan en ik wilden ‘smaak’ uitsluiten. We hebben daarom bij onze jurering gelet op originaliteit, gewaagdheid en opwekken nieuwsgierigheid van de lezer. In de nachtelijke uurtjes werden we het eens: drie zinnen voldeden aan deze criteria. Kies dan maar eens de nummers 1, 2 en 3. Het volgende dilemma! We hebben toen gelet op correct Nederlands: interpunctie en hoofdlettergebruik. En dan nu de winnaars!

11

De 1e prijs: Martien Tempelman

Terwijl wij samen met Kerst de kalkoen eten, denk ik in stilte aan de laatste kus van mijn ex.

Juryrapport
De kerstdagen en ook kerstverhalen staan vaak in het teken van verbroedering en gezelligheid. Met deze zin breekt de schrijver met die traditie of liever gezegd met dat cliché. Dat maakt de zin niet alleen origineel maar ook gewaagd. Deze zin beklijft daardoor. Daarnaast wekt de schrijver de nieuwsgierigheid van de lezer op: wie is dat personage? Zit hij met zijn hand onder zijn hoofd aan de gedekte tafel of verbloemt hij zijn gedachten voor zijn vrouw? Hoe is de relatie tussen de man en zijn huidige partner waardoor hij aan zijn ex denkt? Of, waardoor heeft hij zijn ex nooit kunnen vergeten? Deze zin blijft hangen door de vragen die de schrijver in 19 woorden oproept over het personage tijdens een kerstdiner. De afdronk is een vervreemde sfeer. Prachtig!

Martien, van harte gefeliciteerd met jouw eerste prijs! Judith Visser signeert haar roman In Seizoen voor jou en stuurt die z.s.m. per post naar jouw huisadres. Stuur je ons jouw huisadres toe via het Contactformulier op deze site? Dan sturen wij dat door aan Judith.

Veel plezier met jouw prijs!

 

De 2e prijs: Jack Schlimazlnikpresent-150291_1280

Terwijl wij samen stilte zijn,
In de dwarrelende sneeuwbal
Ik de kerstkalkoen kus
Jij het vet van mijn lippen

Juryrapport
Deze inzending blinkt uit in creativiteit en originaliteit. De jury was onder de indruk van het flexibel associëren (een van de pijlers van creatief denken) dat resulteert in een indrukwekkend beeld (voorstellingsvermogen lezer).

De stilistische vorm is gewaagd, omdat de schrijfopdracht luidde: schrijf een (kerst)zin. Hiermee past de schrijver het creatieve denken optimaal toe: zich niet conformeren aan de norm, zich niet laten beperken in zijn creativiteit. Prachtig hoe de kalkoen is geassocieerd met vet dat vervolgens is gelinkt aan de kus en lippen. Ook ‘samen stilte zijn’ is een creatieve vondst die bij de lezer beklijft en tegelijkertijd (functioneel) de personages typeert.
Helaas was de interpunctie niet correct toegepast (hoofdletter na een komma en het ontbreken van de punt bij de laatste zin). Je had het de eerste prijswinnaar anders knap lastig gemaakt!

Jack, je hebt een boekenbon van € 10,= gewonnen. Daarnaast stoppen we in de enveloppe een boekenlegger van De Schrijflantaarn. Stuur je ons jouw huisadres toe via het contactformulier op deze site? Dan doen we daarna jouw prijs op de post.

Van harte gefeliciteerd, Jack!

De 3e prijs: Vera

De kus van je vrouw, de lach van je kinderen, de kalkoen op tafel. Ik sta buiten, alleen. Wij zouden samen zijn deze kerst.

Juryrapport
Met deze zin heeft de schrijver zich met de inspiratiewoorden optimaal ingeleefd en een vertaling gemaakt naar een situatie die de lezer voor zich kan zien. Als lezer sta je buiten op de stoep en kijk je met het personage door de ruit naar binnen, naar het gezellige tafereeltje van een ogenschijnlijk gelukkig gezin aan een feestelijk gedekte tafel. Je voelt hier de emotie (eenzaamheid en verlies) van het personage, dat nog eens versterkt wordt door de sfeer rondom Kerst. Net als bij de inzending van Martien, breekt de schrijver hier ook met het clichébeeld van Kerst.
De laatste zin ‘Wij zouden samen zijn deze kerst’ (Kerst is met een hoofdletter) maakt het verhaal rond. De nieuwsgierigheid van de lezer en de spanning wordt door deze toevoeging iets afgezwakt. Anderzijds rijst bij de lezer de vraag: wat is er aan de geschetste situatie vooraf gegaan?
Met deze inzending toon je een goede inleving op de inspiratiewoorden waarmee je de lezer meeneemt op de stoep voor een huis. Een pluim voor je lef (schrijver is niet de ik-figuur). Dat maakt jou tot een welverdiende winnaar van de derde prijs.

Je ontvangt een boekje waarin je al je inspirerende gedachten en ideeën kunt opschrijven. En natuurlijk doen we daar ook een boekenlegger van De Schrijflantaarn en een inspiratiedoosje bij.

Van harte gefeliciteerd, Vera! Laat je ons nog even jouw huisadres weten via het contactformulier? Dan sturen we je prijs zo snel mogelijk toe!

Bedankt voor al jullie inspirerende en creatieve inzendingen!

We danken alle deelnemers aan ‘Schrijf jij de mooiste (kerst)zin’ voor hun mooie inzending(en) en enthousiasme. Wij werden daar blij van en dat stimuleerde ons om op termijn weer een schrijfwedstrijd te organiseren. Houd daarom deze site in de gaten!

We wensen jullie inspirerende feestdagen toe!