Tags

, , , ,

De verwarming loeit en de gordijnen gaan dicht nog voordat de pannen op het vuur staan.  Na de afwas nestel je je onder een plaid op de bank en neem je je laptop op schoot. Na een paar winteravonden voor de buis, borrelt het schrijversbloed. Ja, het schrijven heb je al te lang uitgesteld en nu wacht er een avond, een lange avond voor jezelf. Verhaalideeën stokken en beginzinnen op je scherm verdwijnen bijna even snel als je die getypt hebt. Je wacht zuchtend op inspiratie, maar inspiratie forceert geen deuren om binnen te komen. Ontmoet jouw inspiratie door het uit te nodigen bij jou op de bank.

Ontmoeten van inspiratiecoffe-1736902_1920

Op welke momenten stroomt doorgaans bij jou inspiratie? Bij achtergrondmuziek, absolute stilte, een wandeling of misschien wel onder de douche? Luister naar een cd, maak een ommetje of spring onder een straal koud water. Focus je op wat je waarneemt: wat je hoort, wat je ziet, wat je ruikt en wat je voelt. Laat je gedachten de vrije loop gaan, zonder je te concentreren op verhaalideeën.

Pak na jouw inspirerende bezigheid pen, papier en een kookwekker (of een stopwatch). Zet eventueel rustige achtergrondmuziek op en ga comfortabel zitten.

Schrijfoefening: warming-up

Zit je comfortabel? Pen, papier en de kookwekker binnen handbereik? Dan komt hier de schrijfoefening om je inspiratie te laten stromen.

  • Bedenk een zelfstandig naamwoord of neem het woord dat spontaan in je opkomt
  • Stel je kookwekker of stopwatch in op 7 minuten
  • Begin je verhaal met jouw zelfstandig naamwoord
  • Schrijf op wat in je opkomt en blijf dóórschrijven. Wanneer de inspiratie toch stokt, begin dan te schrijven wat je zag of dacht toen je vanochtend wakker werd en ga vanaf dat punt verder schrijven
  • Probeer zo snel mogelijk te schrijven om de inspiratie niet te onderbreken. Accepteer dat je geen kwaliteit hoeft te schrijven. Je zult zien dat door snel schrijven -zonder beperkende of perfectionistische gedachten- de inspiratie vanzelf op gang komt
  • Breng tijdens de 7 minuten geen verbeteringen aan in je tekst.

Deze oefening heet free writing en is geliefd bij beginnende én gevorderde schrijvers.

Schrijfoefening:  zeer korte verhaal

Voor het schrijven van het zeer korte verhaal ga je op dezelfde manier te werk als bij free writing. Alleen bedenk je nu drie woorden. Bijvoorbeeld: Sterk – Ogen – Melk. Begin je verhaal met jouw eerste woord en verwerk de andere twee woorden in de eerste vier á vijf zinnen van jouw tekst. Wanneer je tijdens het schrijven een andere inval krijgt (dus de andere twee woorden niet gebruikt), is dat geen probleem. Het gaat tenslotte om het creatieve proces. De drie woorden zijn bedoeld om je richting te geven.

Blijf ook bij deze schrijfoefening 7 minuten lang dóórschrijven. Lees daarna jouw verhaal en breng daarna verbeteringen aan. Onderstaand mijn verkorte versie (eerst free writing en daarna geredigeerd).

‘Daar word je sterk van.’ Mijn oma’s ogen glommen en ze trok zacht aan mijn vlecht. ‘Wij zijn daar vroeger groot mee geworden.’ Ze draaide zich om naar het fornuis. Melk klokte uit de glazen fles het steelpannetje in.
‘Geen vel, oma. Ik-‘
‘Jouw vader vindt dat het lekkerst. Jij toch ook?’
Mijn tenen kromden zich in mijn lakschoenen. Ik wilde oma niet teleurstellen. Ze sprak altijd op een toon over mijn vader waaruit iets belangrijks klonk. Gewichtig ook. Ik wilde net als hem kunnen klokkijken en de krant lezen.
‘Hier, lieverd.’ Oma zette een mok met rood, groen en blauw geschilderde takken en blaadjes voor me neer. Dampen kringelden boven de beker. Ik sloot mijn ogen en nam een grote slok. Het vel glibberde over mijn tong door mijn keel. Ik slikte; sterk worden was iets voor later.

Ga jij op deze lange winteravonden ook schrijven? Ik ben heel benieuwd naar jouw zeer korte verhaal. Je kunt je verhaal hieronder in het reactieveld plaatsen. Ik kijk er naar uit en nodig je uit om sterren aan de overige inzendingen te geven. Je kunt deze beoordelen met 1, 2 of 3 sterren door het aantal sterren hieronder te kopiëren en die in het reactieveld bij de inzending te plakken.

1 ster: ☆
2 sterren: ☆☆
3 sterren: ☆☆☆

Heel veel inspiratie tijdens de gezellige winteravonden!

Joanne