Tags

, , , ,

Elk jaar verschijnen er duizenden nieuwe boektitels op de Nederlandse markt.
In totaal werden in 2015 ruim 377.000 titels verkocht, waarvan ruim 131.000 Nederlandstalig. Nederlandstalige titels nemen al jarenlang ca. 90% van de landelijke omzet in boeken voor hun rekening. Deze cijfers betreffen fysieke boeken.

2015-kc-nieuwe-titels-2010-2015

Bron: KVB-SMB/GfK (2016)

Een kleine rekensom leert ons dat er in 2015 43 Nederlandstalige boektitels per dag op de markt zijn verschenen! Wanneer je nog geen gevestigde schrijver bent, moet je dus opvallen om je boek aan het grote publiek te verkopen. Dat is niet zo moeilijk, of wel? Schrijvers zijn creatief, maar…

De praktijk wijst uit dat het vaak slecht is gesteld met de creativiteit van uitgevers om een boek te vermarkten. Hoe is het eigenlijk gesteld met die creativiteit van schrijvers?
Nog steeds worden de meeste boekpresentaties in een boekhandel of in een zaaltje georganiseerd. Niets mis mee, natuurlijk. Alleen blijft daarbij de boekverkoop veelal beperkt tot een kleine kring.
Een schrijver die veel aankoopprikkels wil verstrooien onder het grote lezerspubliek moet zich onderscheiden van de duizenden andere titels die in de boekhandel liggen. Indruk maken. Opvallen. Creatief zijn. Ja, een boekpresentatie geven waar men nog maanden op verjaardagsfeestjes over praat. Maak de lezer nieuwsgierig naar jou en jouw boek door een ondernemende aanpak!

Hoe pak je een verpletterende boekpresentatie aan? Lees daar alles over in onze blog op de site van Online Schrijfschool Marjon Sarneel. Je kunt daar desgewenst ook een reactie achterlaten of feedback van Johan of mij ontvangen op jouw boekpresentatie.