Tags

, , , ,

De Schrijflantaarn lanceert een nieuwe rubriek: Tête-à-tête. In het eerste interview in deze rubriek sta je oog in oog met schrijver Jan P. Meijers. Hij geeft openhartig antwoord op vragen over schrijven en zijn roman Weg zonder Bestemming die in 2016 verscheen.

De schrijver sol-foto

Jan P. Meijers (1966) schrijft korte verhalen en romans sinds eind jaren 80, met een leespauze tussen 2003 en 2012. Vanaf 2013 verschenen weer korte verhalen in onder andere bundels van LiterairWerk en uitgeverij LetterRijn. In 2016 verscheen zijn roman Weg zonder bestemming bij uitgeverij M.BOOX. Daarnaast speelt hij graag op zijn jazzgitaar. In het dagelijks leven verricht hij juridisch werk op de Kop van Zuid in Rotterdam.

Zijn drijfveren

1. Hoe ben je ooit met schrijven begonnen?

In de jaren 80 zat ik bij een jeugdsociëteit in de redactie van een krantje. Kopij was zeldzaam, daarom begon ik zelf verhalen te schrijven. Later startte ik met een studie Algemene Literatuurwetenschap. Al snel haakte ik af omdat ik liever zelf schreef dan het analysen van bestaande teksten.

2. Wat is jouw fascinatie om te schrijven?

Van een gesprek in het dagelijks leven wordt gezegd dat slechts tien procent bestaat uit de woorden die je gebruikt, de rest is lichaamstaal. Bij schrijven gaat het voor 100 procent om de taal. Al die lichaamstaal uit het echte leven dien je dus als schrijver ook in woorden te vangen. Die uitdaging fascineert mij.

3. Heeft het schrijven jouw leven veranderd? Zo ja, hoe?

Ja, het heeft mijn leven veranderd. Het heeft me bewust gemaakt dat je als schrijver niet kunt kiezen in wat je opneemt, het opnemen van de werkelijkheid gaat onbewust. Ik schreef hier vorig jaar een blog over op Schrijven Online.

Slechts tien procent bestaat uit de woorden die je gebruikt, de rest is lichaamstaal”

— Jan P. Meijers

 Zijn visie op schrijven

4. Wat is volgens jou de kunst van het schrijven?

De lezer in de fictionele droom zien te krijgen, hem daar te houden en te laten wensen dat de droom niet stopt.

5. Jij hebt een beeldende schrijfstijl. Waarom kies je voor die stijl?

Het is de stijl die ik het liefst lees, daarom ben ik zo gaan schrijven. Zonder beeld geen droom en dan dreigt de verveling van de anekdote op een verjaardag.

6. Wat voegen zintuiglijke waarnemingen, zoals geluiden en geuren, aan een verhaal toe?

Het is pas echt als de lezer meeleeft met de personages, dat is inclusief zintuiglijke indrukken.

Zijn schrijven in de praktijk

7. Hoeveel uur schrijf je wekelijks en heb je een schrijfplan voor het behalen van je doelen?

Ik schrijf gemiddeld 2 uur per dag en in die 2 uur ongeveer 500 woorden. Voor het behalen van mijn doel maak ik een plan(deadline) in weken of maanden. De eerste versie van een verhaal van 3500 woorden moet dan in een week af zijn. Voor een groter werk geldt 15.000 woorden per maand voor de eerste versie. Het herschrijven is lastiger te plannen. Het echte schrijven is het nadenken en mijmeren over de te creëren scènes.

8. Welk thema en/of onderwerp komt veelvuldig terug in je werk?

De kindertijd, jeugd en opvoeding inclusief omgeving omdat daar de basis ligt van het handelen en reageren van de mens als volwassene, in het bijzonder de eerste liefde.

9. Wat doe je als jouw inspiratie en creativiteit stokt?

Het is mijn ervaring dat de inspiratie, in de zin van nieuwe ingevingen, pas komt als je aan het schrijven bent. Voorafgaand aan het schrijven wachten op inspiratie is zinloos. Creativiteit wordt wel gezien als het antwoord op de vraag: hoe verwoord ik het beeld dat ik voor me zie? Dat antwoord zit verborgen in de kennis van grammatica, woordkeus, syntaxis en semantiek. Met de juiste combinatie van die kennis maak je de zinnen die samen die beeldende scène vormen. Ik ervaar het als een rationeel proces, zolang ik kan denken en combineren, kan ik schrijven.

10. Wat is de toegevoegde waarde van proeflezers?

Proeflezers zijn belangrijk om te bepalen of je doel bereikt wordt. Het is daarbij zaak het doel en de proeflezer op elkaar af te stemmen. Indien de proeflezer na het lezen van een sf verhaal opmerkt dat er geen lijndienst is naar de planeet Mars, is er iets mis gegaan met die afstemming.

Zijn roman Weg zonder bestemming 

11. Waar gaat jouw roman in het kort over?24-05-2016-boekomslag

Over een driehoeksrelatie die begint op de middelbare school en in de jaren daarna vanwege botsende karakters escaleert.

12. Hoe ben je op het verhaalidee van je roman gekomen?

Toen in 1989 de Berlijnse Muur viel, wilden twee vrienden van mij daar naar toe. Door een slechte voorbereiding strandden ze halverwege. Ik heb dat gegeven uitgewerkt door  twee (fictieve) vrienden naar Berlijn te laten gaan in 1989, terwijl ze verliefd zijn op hetzelfde meisje en daar ruzie over krijgen, tussen hen wordt een muur opgebouwd. Als volwassen mannen gaan ze weer naar Berlijn, waarbij de een inmiddels al jaren is getrouwd met het meisje van toen en de ander dat nog steeds niet kan verkroppen.

13. Had je een doelgroep lezers voor ogen bij de ontwikkeling van je roman?

De lezers die herkenning wensen in een realistische roman.

14. Welke tips geef jij schrijvers over het uitgeeftraject van een roman?

Zet vooraf op een rijtje wat precies je plan is met je manuscript en zorg dat het geheel op orde is voor je het aanbiedt. Zorg dat je een serieuze referentie hebt zoals een quote van een professionele proeflezer/manuscriptbeoordelaar of een relevant citaat uit een juryrapport over jouw werk, dat kan ook iets anders zijn dan het manuscript dat je aanbiedt. Wees zorgvuldig in het kiezen van de uitgever die je benadert. Stel je steeds coöperatief op zodra het tot wederzijds contact is gekomen.

15. Waarom beveel je de lezers aan jouw roman te lezen?

In Weg zonder bestemming concludeert de hoofdpersoon dat hij een goed huwelijk heeft, toch besluit hij zijn echtgenote te bedriegen. Is het dan wel een goed huwelijk? En maakt het nog uit of het bedrog echt plaatsvindt? Vind je dit intrigerend, dan is dit jouw verhaal.

Op de website van Jan P. Meijers lees je meer over zijn boeken en publicaties. Een aanrader is de teaser van zijn roman op YouTube. Weg zonder bestemming is o.a. te bestellen op de site van uitgeverij M.BOOX.

Wil je tête-à-tête discussiëren met Jan P. Meijers over zijn visie over schrijven of wil je weten hoe hij schrijftechnieken hanteert, plaats dan je reactie (of opmerkingen) hieronder. Jan P. en ik nodigen je van harte uit!