Tags

, , , ,

Wat aan de lancering van Witter Zwart voorafging…

Het was een tijdje stil op De Schrijflantaarn. Ik werkte namelijk wekenlang samen met Johan van den Ende aan de eindredactie van zijn historische debuutroman Witter Zwart.

De doelstelling van Johan was om de lezer een geweldige leeservaring te geven qua spanning, kennis en emotie. Hij wilde een verhaal schrijven dat bij de lezer beklijft; een verhaal over de Tweede Wereldoorlog in Italië dat confronteert én ontroert. Daartoe werkte Johan zes jaar aan de plotontwikkeling, personages en historische feiten. Vervolgens bogen in de maanden mei en juni zeven proeflezers zich over het verhaal Witter Zwart. Onder hen waren een historicus, een neerlandicus, een Italiaan en een non die het verhaal elk beoordeelden op hun expertisegebied. Na het doorvoeren van hun suggesties gingen Johan en ik aan de slag…
Ik ben van mening dat het redigeren van een verhaal altijd een samenspel is tussen de auteur en de redacteur. Dat samenspel kan vrij intensief zijn door het grondig bespreken van hoe de redacteur c.q. de lezer het verhaal en verhaalaspecten ervaart en wat tegelijkertijd de alternatieven zijn om de leeservaring voor de lezer zo optimaal mogelijk te maken.
Zo zaten Johan en ik dus zeven weken elke avond tot in de kleine uurtjes naast elkaar op de bank. We discussieerden over de plotontwikkeling, tempo, personages, sfeer, spanningsopbouw, versterken boodschap maar ook over de afzonderlijke zinnen of zelfs een enkel woord. Elk vrij uurtje hebben we in de afgelopen weken aan redigeren besteed, maar wat is dat het waard geweest! Toen het manuscript exact op de deadline naar de drukker ging en er geen letter meer veranderd kon worden, las ik het einde opnieuw. En toen vloeiden mijn tranen…

WZ FB[348]

Uitnodiging boekpresentatie 

Johan heeft jarenlang gewerkt aan zijn debuutroman Witter Zwart. De presentatie van zijn roman wordt daarom een bijzonder feestje op een bijzondere locatie. We willen de lancering van Witter Zwart vooral een avontuur laten zijn, zoals een boek een avontuur voor de lezer is.

Ook jij kunt bij de boekpresentatie van Witter Zwart op zaterdag 28  oktober aanwezig zijn! Voor de lezers van De Schrijflantaarn stellen we namelijk een aantal plaatsen beschikbaar. Je mag een introducee meenemen; wel zo gezellig!
In de formele uitnodiging lees je alles over de aanvangstijd van de boekpresentatie en de locatie. In de uitnodiging staat tevens een kort leesfragment van Witter Zwart. Klik op deze link voor de formele uitnodiging.
Wat moet je doen om bij de boekpresentatie van Witter Zwart te zijn? Schrijf een kort e-mailbericht aan onze uitgeverij QuaLibri waarin je je naam vermeldt en eventueel die van je introducee. Het e-mailadres van QuaLibri staat in de uitnodiging.
En.. natuurlijk trakteren wij je ook op hapjes en drankjes!

Heel graag tot ziens op zaterdag 28 oktober!

Johan van den Ende en Joanne Dohle