Tags

, , , ,

Johan van den Ende vertelt…

Mijn debuut -de historische roman Witter Zwart- is geschreven, gedrukt en op zaterdag 28 oktober 2017 gepresenteerd in het Koloniekerkje te Wilhelminaoord!Welkom WZ
Een mooie middag, nee, een geweldige middag, een emotionele middag. Ik heb handen geschud van familie, vrienden, belangstellenden en mensen die direct of indirect hebben meegewerkt aan het tot stand komen van mijn boek. Ik heb verteld over mijn schrijfproces dat begon op het strand van Turkije, nu ruim zes jaar geleden, over mijn research, mijn leerproces waar falen net zoveel onderdeel van was als succes. Groot falen en klein succes totdat de weegschaal omsloeg naar klein falen en groot succes. Toen het verhaal gewogen was woog het drie delen op 464 bladzijden en waren alle inspanningen samengesmolten tot een onbreekbare trots, mijn trots. Mijn verhaal, dat ik waarschijnlijk al 40 jaar bij mij had. Het jongetje in mij wilde het al vertellen, maar de man moest er oud genoeg voor worden.

Het vervolgtraject

Nu zijn de eerste boeken verkocht, nu ga ik het pad op van de commercie, boekhandels bellen en bezoeken, inkopers van ketens benaderen, recensenten polsen en motiveren, en lezers koesteren. Het innerlijke proces van worstelen met teksten, schetsen van personages, uitwerken van plotlijnen en schrappen van duizenden woorden en het “vermoorden” van lievelingen is voorbij.
Nu moet ik op kisten gaan zitten en bij voorkeur gaan staan, roepen over hoe mooi mijn boek is geworden, niet alleen omdat ik het heb geschreven of omdat anderen het al mooi hebben bevonden, maar omdat ik mijn boek heb geschreven met de bedoeling mijn boodschap over te brengen, mijn boodschap over de liefde. En de kracht van de liefde is het sterkst te verbeelden vanuit de kilte van het kwaad. Literaire spanning, ja. Maar vooral een verhaal over het leven van alledag vanuit een historisch perspectief, een periode die de wereld heeft veranderd, maar niet heeft verbeterd. Ik heb geenszins de illusie dat Witter Zwart dat zal veranderen, maar het is de natuur van iedere schrijver gedachten van lezers te blijven voeden met de beelden die hem of haar hebben gevormd.  En al zijn er maar enkelen die de schrijver daarin zullen volgen, de missie is altijd geslaagd omdat het verhaal op papier is gezet.

Witter Zwart is in liefde en passie opgedragen aan mijn lief, en een ieder die dat met ons wil delen.

Witter Zwart is geschreven en mag gelezen worden. De toekomst zal het boek kennen.

Johan van den Ende

Een impressie van de boekpresentatie in beeld en geluid

Onderstaand een impressie van de boekpresentatie op 28 oktober in het Koloniekerkje in Wilhelminaoord.

Recensie Witter Zwart

Truusje Truffel leest raakt met haar recensie van Witter Zwart de kern van deze historische roman. Klik op deze link om om haar recensie te lezen.

Vanaf vandaag is Witter Zwart verkrijgbaar bij alle boekhandels, bol.com en in de webshop van http://www.qualibri.nl