Gij zult niet…
Boeken over creatief schrijven en schrijfcursussen zetten een vette streep door kopje koffie-dialogen. Geleuter tussen twee of meer personages vertragen onnodig het verhaal en de lezer raakt door nietszeggende informatie de rode draad van het verhaal kwijt. Wég aandacht van de lezer. Wég pageturner-effect!
Gij zult…
Voor mijn geestesoog zie ik een wijsvinger omhoog gaan: gij zult functionele dialogen schrijven. In mijn hoofd echoot stringent een stem: ‘Een goede dialoog bestaat uit informatie die:
- het karakter van je personage(s) kleurt
- het conflict van je hoofdpersoon stuurt
- angst, euforie, schuring, frustratie of andere emoties prijsgeeft
- het thema inhoud geeft
- het verhaal laat ontwikkelen.’
Die stem heeft gelijk. Toch spreekt die niet de absolute waarheid. In een verhaal is alles contextafhankelijk, waardoor richtlijnen over dialogen (en over andere verhaalaspecten) niet altijd opgaan. Ik zet mijn stelling hieronder uiteen met een voorbeeld van een veronderstelde kopje koffie-dialoog.
‘Dag Truus, wat zie je er goed uit!
‘Dank je.’
‘Ga zitten. Kopje koffie?’
‘Ja, lekker.’
‘Melk en suiker?’
‘Nee, zwart.’
‘Ik heb Douwe Egberts koffie.’
‘Lekker.’
‘Ja?’
‘Ja, echt.’
‘Oh, ik dacht dat je alleen maar Van Nelle dronk’.
‘Nee hoor.’
‘Wat een weer, hè?’
‘Vreselijk.’
Zie je de onzinnigheid van deze dialoog? Ja, echt vreselijk. Maar, maar… wat als het hier om een gesprek gaat tussen twee zussen die elkaar jaren niet hebben gezien en gehoord? In dat geval maakt de schrijver met dit gezwets het ongemak tussen beiden voor de lezer invoelbaar.
Heb ik je overtuigd? Nee? Dan voegen we naast het geschetste ongemak een extra dimensie toe: de lezer weet uit een vorig hoofdstuk dat Truus op het punt staat haar zus iets vreselijks te zeggen. Plak nu eens aan het einde van de dialoog de volgende zin van Truus: ‘Papa is dood!’
Is je mening over de kwaliteit en functie van de dialoog nu veranderd?
Doe vooral…
Doorleef je personages en de situatie waarin die verkeren. Hoe reageren ze in de gegeven omstandigheid en trouw aan hun karakter en/of door te maken ontwikkeling? Laat je pen ongehinderd door richtlijnen vloeien en scherp je dialoog na verloop van tijd zo nodig aan op je inzichten je verhaal zo pakkend en boeiend mogelijk te vertellen.
Fijne feestdagen en een inspirerend 2020!
Johan & Joanne
Van harte dank.
Fijne feestdagen ook voor jullie!
LikeGeliked door 1 persoon
Hallo Vivapo,
Leuk dat je de blog hebt gelezen en reageert!
Ook voor jou en je dierbaren knusse dagen in deze gezellige feestmaand!
LikeLike
Een gelukkig en gezond 2020
LikeGeliked door 1 persoon
Ally en Martien,
Dank voor jullie wens voor in het nieuwe jaar. Wij wensen jullie ook al het goede voor in het komende jaar!
Johan & Joanne
LikeLike
Waarom nutteloos?
Contact is meestal functioneel
Zonder wel erg alleen
Ik praat soms in mezelf
om toch te spreken,
te bemoedigen
De merken storen me wel
Sponsoring?
Met poëzie
Is de dialoog
ook nuttig
Al gebruik ik het weinig
LikeLike
In het echte leven verbinden kopje-koffie-dialogen, en zijn daarmee bijzonder nuttig en functioneel. Echter in verhalen vertragen dergelijke dialogen het tempo voor de lezer en leiden die onnodig af van de kern waar een bepaalde scène om draait.
Ik weet niet exact wat je met sponsoring bedoelt. Zoals je kunt lezen is dit schrijfcafé een initiatief van onze schrijfschool en uitgeverij Qualibri. Ik hoop met mijn blogs schrijvers (gratis) waardevolle tips te geven, zodat ze hun verhalen -desgewenst zonder een schrijfcursus- naar een hoger niveau kunnen tillen.
En ja, de roman Witter Zwart is een uitgave van Qualibri. Deze roman heeft meerdere prijzen gewonnen, waar we bijzonder trots op zijn. Het verdient in mijn ogen dan ook terecht een plekje op deze site.
Hartelijke groet,
Joanne
LikeLike