Over mij

De Schrijflantaarn is een ontmoetingsplaats voor (aspirant) schrijvers. Kom gezellig binnen in mijn digitaal schrijverscafé. Kijk wat rond, stel een vraag over het schrijfproces of stuur een verhaal in voor gratis feedback.

boekenleggerMijn naam is Joanne Dohle en in mijn digitaal schrijverscafé de Schrijflantaarn begroet ik graag schrijvers. Je bent hier van harte welkom om licht over jouw verhaal en het schrijfproces te laten schijnen. Ik ben een schrijfcoach en samen met mijn echtgenoot Johan van den Ende (gediplomeerd schrijfdocent) geef ik cursussen creatief schrijven aan beginnende en gevorderde schrijvers.

Taal is mijn passie. Vanaf dat ik een meisje van zes was, schreef ik. Het begon met briefjes aan mijn moeder en niet veel later verwoordde ik mijn belevingswereld in verhalen, gedichten, dagboeken en brieven aan vriendinnen.
Pas jaren later schreef ik, onder pseudoniem, korte verhalen voor schrijfwedstrijden. Mijn ingezonden werk bleef niet onopgemerkt; mijn verhalen zijn in meerdere bundels gepubliceerd. Maar ik wilde méér.
Ik wilde doorgronden hoe een verhaal nóg krachtiger geschreven kon worden. In die tijd startte Johan met de opleiding schrijfdocent aan de Hoge School in Amsterdam, en vanzelfsprekend studeerde ik met
hem mee aan de keukentafel.
Als schrijfcoach krijg ik weleens de vraag waar creatief in creatief schrijven voor staat. Een definitie van creativiteit luidt: het vermogen om te vernieuwen, om een eigen werkwijze en stijl te ontwikkelen. Wanneer schrijvers niet bij zichzelf vertrekken, zijn ze
geneigd schrijfdogma’s braaf te volgen of andere schrijvers te kopiëren. Een schrijver is nooit volkomen origineel en een nieuw thema aansnijden is praktisch onmogelijk, maar de manier waarop een verhaal verteld wordt blijft boeien. Bij mijn schrijfcursisten leg ik daarom de nadruk op het ontplooien van de eigen creativiteit (vindingrijkheid, compositie en stijl). Want wie gelezen wil worden gaat op ontdekkingstocht!

Hartelijke schrijfgroet,

Joanne